Záchranári pomáhali drevorubačovi s epilepsiou i poľskému turistovi

10.07.2009 Poprad

Poprad 9. júla (TASR) - Epileptický záchvat dostal dnes popoludní v lesnom poraste pri Ihľanoch v okrese Kežmarok 40 ročný drevorubač z Nižných Ružbách v okrese Stará Ľubovňa.
Na mieste zasahovala posádka rýchlej lekárskej pomoci z Kežmarku. Kvôli nedostupnosti a členitosti terénu požiadali o pomoc Leteckú záchrannú zdravotnú službu (LZZS) Air Transport Europe (ATE) z Popradu. Záchranári spoločne poskytli drevorubačovi prvú pomoc a potom ho vrtuľníkom dopravili do popradskej nemocnice.
Horskí a leteckí záchranári zasahovali dnes v podvečer aj v Monkovej doline v Belianskych Tatrách, kde počas zostupu zo Širokého sedla postihla nevoľnosť 78 ročného poľského turistu z Poznane. Bol vyčerpaný a neschopný pokračovať v túre. Prostredníctvom tiesňovej linky 112 požiadal o pomoc Horskú záchrannú službu, ktorá situáciu vyhodnotila a vzhľadom na podozrenie na prebiehajúcu srdcovú slabosť požiadala o spoluprácu LZZS.
Posádka vrtuľníka vysadila v teréne za pomoci palubného navijaka lekára, ktorý poskytol turistovi prvú pomoc. Leteckí záchranári ho potom dopravili do Ždiaru. Ako konštatoval hovorca LZZS ATE Pavol Svetoň, stalo sa tak na mužovu žiadosť, keďže nechcel byť hospitalizovaný v popradskej nemocnice, ale rozhodol sa, že pôjde do nemocnice v Zakopanom vlastným autom. Pravdepodobne sa obával, že bude musieť zaplatiť za záchrannú akciu. Svetoň zdôraznil, že LZZS ATE poskytuje bezplatnú zdravotnú pomoc všetkým obyvateľom štátov Európskej únie, ktorí sa môžu preukázať Európskym preukazom zdravotného poistenia. V opačnom prípade vymáha poplatky za leteckú pomoc súdnou cestou.
 

Vyberte región